Výhody kúpy bytu v developerskom projekte

post image
background image

Financie sú dôležitým faktorom pri rozhodovaní o kúpe nového bytu. Na prvý pohľad staršie byty získavajú výhodu nižšej ceny. Ale je to skutočne tak? Opak môže byť pravdou.

Nevšímajte si len nižšiu cenu.

Niektorým ľuďom vyhovuje starší byt najmä kvôli nižšej cene a faktu, že takéto nehnuteľnosti sa zväčša nachádzajú v centre mesta alebo jeho blízkom okolí. Starší byt vstupuje na trh s nižšou cenou počiatočnej investície, ale nesmieme zabúdať na fakt, že so starším bytom prichádzajú aj renovácie, nevyhnutné opravy a na skvalitnenie bývania bude potrebné vynaložiť ďalšie finančné prostriedky.

Pri kúpe staršieho bytu treba myslieť najmä na to, aký starý je panelák alebo bytovka. Tento faktor výrazne vplýva na kvalitu bývania, pretože pri starších nehnuteľnostiach sa počíta aj s ich renováciou. Na rekonštrukciu spoločných priestorov (zatepľovanie, výmena rozvodov, oprava vodovodného potrubia) sa vždy skladajú všetci vlastníci bytov. Ak záujemca o staršiu nehnuteľnosť počíta s nízkou cenou bytu, pripočítať si k nej vždy musí aj náklady nielen na rekonštrukciu vlastného bytu, ale tiež mesačné splátky za obnovu bytového domu do fondu opráv. Výhodou starších bytov však býva najmä to, že predchádzajúci majitelia vylepšili všetky nedostatky, ktoré sa s bývaním vyskytli.

Byt v novostavbe je podľa vašich predstáv

Novostavby na druhej strane ponúkajú moderné a často aj ekologické bývanie. Architekti a developeri prispôsobujú projekty potrebám budúcich obyvateľov a zaraďujú do nich aj podzemné parkovanie, ktoré najmä v centre mesta často chýba. Pri novostavbách treba počítať s vyššou cenou bytu.

So zaobstaraním bytu v novostavbe sa nemusí čakať až do ukončenia výstavby bytového domu a následnej kolaudácie. Pri viacerých projektoch je možné byt kúpiť v predstihu. Práve „kúpa bytu z papiera“otvára kupujúcim pri výbere nehnuteľnosti nové možnosti. S tým sa spájajú výhody, ktoré môžu záujemcovi pomôcť s hľadaním bytu schopného splniť jeho predstavy o bývaní.

Výhody kúpy novostavby z papiera 

 

  1. Nižšia cena bytu – Konkrétna cena bytu z papiera závisí od viacerých faktorov. V porovnaní s hotovými novostavbami je však vo väčšine prípadov nižšia. Rozdiel môže dosahovať aj pár stoviek až pár tisíc eur v závislosti od veľkosti bytu alebo lokality, kde sa bude po dokončení projektu nachádzať. V snahe dostať sa k nižšej cene je potrebné kupovať byt čo najskôr. Čím viac bytov je predaných a čím viac sa schyľuje k ukončeniu projektu, tým viac stúpa cena.
  2. Byt na mieru – Pri dokončenom byte si už kupujúci nemôže prispôsobiť jeho dispozíciu či orientáciu. Byty z papiera to čiastočne umožňujú. Autori projektu totiž môžu navrhnúť rôzne detaily a úpravy v byte presne podľa predstáv budúceho vlastníka. Za takéto vymoženosti si developer síce naúčtuje nejaké poplatky, no finančne je to stále výhodnejšie, ako pristupovať k rozsiahlym rekonštrukciám po nasťahovaní do hotového bytu.
  3. Flexibilné financovanie – Pri bytoch z papiera je plusom aj dostatočný čas na financovanie kúpy. Na výber je niekoľko možností. Pri variante 10/90 hneď na úvod zaplatíte rezervačný poplatok vo výške 10 % z konečnej ceny, ktorú bude po kolaudácii potrebné uhradiť. Klientom sa ale poskytuje najvyššia zľava pri priebežnom financovaní kúpy bytu. Pri tomto type financovania zaplatíte 10% z konečnej ceny pri podpise zmluvy, 40% po ukončení hrubej stavby, 40% pri ukončení vnútorných rozvodov a zvyšných 10% po kolaudácii.

 

Výhody kúpy bytu v developerskom projekte sú nesporné a rôznorodé. V konečnom dôsledku závisia od vašich preferencií, financií a plánov do budúcnosti. Či uprednostňujete starší byt s charakterom alebo modernú novostavbu, vo VI GROUP vám ponúkame široký výber možností, ktoré sú navrhnuté s ohľadom na vaše potreby a priania.